Home » Blog » Homeopaat met kanker

Homeopaat met kanker

Twee weken geleden overleed een collega van mij, met wie ik vijf jaar lang veel lief en leed gedeeld heb op de opleiding aan de School voor Homeopathie. Ze was meer dan een collega, ze was een goede vriendin geworden in al die jaren. We werkten samen, oefenden op elkaar, deelden verhalen over werk en privé. We studeerden in hetzelfde jaar (2014) af, en zagen elkaar ook weer bij de Medische Basisopleiding die we voor de tweede keer moesten doen, omdat die inmiddels aangepast en verplicht was geworden.

Ze was een geweldige vrouw, een geweldige therapeut en zou zeker ook een geweldige homeopaat geworden zijn, maar  heeft ze maar een jaar of twee kunnen toepassen. Vorig jaar werd bij haar longkanker geconstateerd. Uitgezaaid ook nog, en van een soort die weinig hoop gaf voor nog vele jaren.

Ik moet aan haar denken nu de nieuwe Nieuwsbrief van het Natuurlijk Gezond Plein in mijn mailbox valt. Op de tweede pagina een verhaal over iemand die al 22 jaar een tong- en keelkankerdiagnose heeft overleefd. Daarna een verhaal over kankerdiëten, met name van Dr. Moerman, bewonderd en verguisd door mede- respectievelijk tegenstanders (lees die Nieuwsbrief, hij staat in de wachtruimte bij mijn praktijk).

Saskia was een verstokte rookster. Ze heeft bij gelegenheid verteld, dat longkanker in haar familie voorkwam. Ze schrok er niet voor terug bij de praktijklessen en stages als 'proefkonijn' te fungeren, met de bedoeling om van het roken af te komen. Ze wist dat het slecht was, maar ook dat een verslaving zich niet zo makkelijk laat temmen, in elk geval niet die van haar. Veel middelen die ze aangeraden had gekregen hielpen haar wel in diverse opzichten, maar niet tegen het roken.

Toen ze eenmaal de diagnose had gekregen en van de eerste schrik was bekomen besloot ze te gaan vechten. Ineens was het stoppen met roken geen probleem meer. Ze las zich suf over gezonde voeding en stelde voor zichzelf een dieet samen waar ze zich strikt aan hield. Ze bezocht een ervaren homeopaat in haar omgeving, die haar behandelde tegen de gevolgen van bestralingen en chemo. Het resultaat daarvan was, dat ze die doorstond zonder al te veel aan kracht in te boeten en zonder veel pijn en bijwerkingen. Toen de reguliere behandelingen waren afgelopen vertrok ze met haar man naar Zwitserland, waar ze nog een aanvullende homeopathische behandeling in de daar gevestigde Clinica Santa Croce ontving. Deze gerenommeerde kliniek behandelt diverse soorten kanker met alleen klassieke homeopathie en vaak met prima resultaat.

Maar in dit geval niet. Kort nadat ze teruggekomen was liet ze weer een scan maken, waarbij toch weer nieuwe kankerhaarden werden aangetroffen. In haar laatste blog schreef ze dat ze het vechten moe was. Twee weken later was ze overleden.

Wat kun je doen?

'Goede voeding' is een makkelijk, voor de hand liggend advies. Het beste voedsel maak je zelf klaar, je weet dan altijd wat er in zit. Gevarieerd eten is belangrijk om van alles wat binnen te krijgen. Helaas ontbreekt het nogal eens aan tijd - mijn moeder zei dan altijd kattig: 'dan maak je maar tijd'. Wat goede voeding is, is voor iedereen anders. De een verdraagt beslist geen vet, de ander geen brood. Wat duidelijk slecht is voor ieder mens: teveel suiker en trouwens, te veel van alles. Vitamine C kennen we wel, maar wist u dat bijna alle Nederlanders baat hebben bij extra vitamine D, omdat ze daar allemaal min of meer te kort van hebben (zeker in de winter)?

Homeopathie kan veel, maar niet alles. Het werkt vooral bij 'functionele klachten', dat is wanneer delen van het lichaam niet goed meer functioneren, maar nog niet zijn 'aangedaan'. Of wanneer ze niet goed meer samenwerken. De gevolgen van ongelukken, ontstekingen, spier- en gewrichtsproblemen, pijnen: zijn allemaal uitstekend te behandelen en vaak met onverwacht goed en snel resultaat. Chronische ziekten die niet de neiging hebben uit zichzelf over te gaan: die verbeteren vaak wel maar kosten meer tijd. Psychische klachten: geen probleem. Dergelijke ziekteprocessen kunnen worden omgekeerd richting genezing. Maar organen die kapot zijn en niet meer kunnen worden geopereerd, weefsel dat er niet meer is: daar ligt echt een grens.

Toen ik het bericht kreeg dat ze was overleden, heb ik op haar getoost. Op jou, Saskia. Voor altijd in mijn herinnering.