Home » Blog » Cholesterol ongeloofwaardig na mislukt onderzoek

Cholesterol ongeloofwaardig na mislukt onderzoek

Cholesterol

Goed Cholesterol verhogen ter voorkoming van een hartinfarct

Jarenlang heeft de geneeskunde beweerd dat we ons ‘goede’ HDL-cholesterol moeten verhogen en het ‘slechte’ LDL verlagen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Een theorie die zorgde voor de ontwikkeling van statines. Maar de theorie heeft een flinke deuk opgelopen nadat een nieuw medicijn heel goed in beide doelstellingen slaagde, maar desondanks niet wist te voorkomen dat mensen een hartinfarct of beroerte kregen.

Niet één hartinfarct voorkomen

Het medicijn, evacetrapib, is nu door de fabrikant van de markt gehaald, omdat het niet in staat bleek ook maar één hartinfarct, beroerte, bypass of geval van pijn op de borst te voorkomen, ook al slaagde het er wél in om het goede cholesterol te verdubbelen en het slechte cholesterol te verlagen. ‘Dit is een middel dat de hoeveelheid goed cholesterol meer dan verdubbelt en de hoeveelheid slecht cholesterol verlaagt, en toch heeft het geen enkel effect op klinische incidenten [lees: het aantal hart- en vaatziekten]. We zijn teleurgesteld en verbaasd over de resultaten’, zegt hoofdonderzoeker Stephen Nicholls van de Australische Universiteit van Adelaide.

Bij 12.000 patiënten geen verschil in hart- en vaatziekten!

Meer dan 12.000 patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten kregen anderhalf jaar lang het medicijn of een placebo. Aan het eind van de trial was bij degenen die het medicijn slikten het HDL-gehalte 137 procent gestegen en het LDL 37 procent gedaald. En toch was er geen verschil tussen de twee groepen wat betreft het aantal hart- en vaatziekten.

Verdere ontwikkeling gestopt door Eli Lilly

Dat is niet alleen een tegenvaller voor de aanhangers van de cholesteroltheorie, het is ook een klap voor de nieuwe generatie hartmedicijnen: de cholesteryl ester transfer proteïne (CETP)-remmers. Evacetrapib is de derde CETP-remmer die niet werkt. De eerste, torcetrapib, gaf zelfs een verhoging van het aantal doden door hart- en vaatziekten, ondanks dat het slechte cholesterol erdoor verlaagd werd. Na het mislukken van deze nieuwe studie is Eli Lilly gestopt met de verdere ontwikkeling van evacetrapib, wat het bedrijf 90 miljoen dollar aan onderzoek en ontwikkeling heeft gekost.

Bron: Proceedings of the 65th session of the American College of Cardiology, 3 april 2016 Medisch Dossier; cholesteroltheorie ongeloofwaardig

Dit is het zoveelste onderzoek dat de twijfel voedt of de theorie over 'goed' en 'slecht' cholesterol hart- en vaatziekten beïnvloedt. Een van de eerste onderzoekers die de toen nog verse, maar al snel algemeen aanvaarde 'theorie' over verzadigde vetten onderzocht (Ancel Keys) had, naar later bleek, geknoeid te hebben met zijn onderzoek om de resultaten kloppend te krijgen. Elke onderzoeker die vraagtekens bij de theorie van goed en slecht cholesterol en het risico voor hart- en vaatziekten durfde te zetten, werd en wordt weggehoond. Het begrip 'te hoog cholesterol' is inmiddels zó ingeburgerd, dat een groot deel van Nederland aan de statines is en de spierpijnen en andere ongemakken voor lief neemt of zelfs doodnormaal vindt. Ter illustratie: ruim 11% van de bevolking gebruikt cholesterolverlagers (gegevens CBS over 204 en 2015), dat zijn bijna 2 miljoen mensen, alleen in Nederland! En dat voor een theorie, die blijkbaar gewoon niet klopt.